веселба

веселба
същ. - забава, празненство, празник, гуляй, пир, пиршество, тържество, развлечение, игра
същ. - веселие, лудуване, лудория
същ. - веселост, забавление, увеселение
същ. - пируване
същ. - угощение
същ. - шум, гюрултия

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • баханалии — (лат Bacchanalia) мн 1. повеќедневни свечености и оргии во чест на Бах, богот на виното, 2. фиг дива, развратна пијанка, бучна веселба, лумпување …   Macedonian dictionary

  • гаудиум — (лат. gaudium) радост, веселба, уживање …   Macedonian dictionary

  • грација — (лат. gratia) 1. благодарност 2. милност, миловидност, привлечност 3. милост, наклоност, љубов што му се укажува некому 4. славење, веселба, радост, развеселеност …   Macedonian dictionary

  • рамазан — (тур. ramazan) деветти месец од муслиманската месечева година во кој мухамеданскиот закон им пропишува на верниците строг пост, воздржување од сите телесни уживања дење, а ноќите се минуваат во молитва и веселба по рамазан доаѓа празникот Бајрам …   Macedonian dictionary

  • тулум — (тур. tulum) 1. мев за чување на разни течности (на пр., вино) 2. данок што им го плаќале лозарите на спахиите 3. разуздана веселба, пијанка 4. фиг. празноглав човек, празноглавец, глупак …   Macedonian dictionary

  • ќеф — (тур. keyif) волја, добра волја, добро расположение, радост, веселба, уживање …   Macedonian dictionary

  • џембори — (анг. jamboree) 1. прослава, бучна веселба, забава 2. меѓународно логорување на скаути …   Macedonian dictionary

  • џумбуш — (тур. Cumbus) 1. веселба, забава, бучна и весела врева 2. фиг. безредие, турканица, врева, викотница …   Macedonian dictionary

  • веселие — същ. радост, доволство, повишено настроение, веселост същ. веселба, забавление същ. лудуване, лудория същ. увеселение същ. гуляй, пируване същ. ободряване, развеселяване, бодрост, оживеност …   Български синонимен речник

  • веселост — същ. радост, доволство, весело настроение същ. веселие, веселба, забавление, увеселение същ. живост, пъргавост, готовност, усърдие същ. шеговитост, игривост, шеговито държане същ. шеговито държание …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”